fertilitetsförståelse sverige

Olika typer av blödningar & vad de kan bero på

Innehåll

1. Vad är mens?

2. Vad är en implantationsblödning eller nidblödning?

3. Vad är en bortfallsblödning?

4. Vad är en genombrottsblödning?

5. Hur vet jag vilken typ av blödning jag har? 

Vilka typer av blödningar finns det?

Har du nån gång undrat varför du har mens två eller flera gånger på en månad? Då är det här inlägget för dig. Bara för att du har en blödning betyder det nämligen inte alltid att du har mens!

I detta blogginlägg kommer vi gå igenom orsaken bakom dessa 4 vanliga blödningar:
– Mens
– Implantation- / nidblödning
– Bortfallsblödning
– Genombrottsblödning

Dessa blödningar orsakas främst av påverkan på din livmoderslemhinna, så låt oss börja med att förklara mer om den.

I din livmoder växer livmoderslemhinna även kallat endometrie under menscykelns gång. Det är hormonet östrogen som ansvarar för tillväxten av livmoderslemhinnan, ju mer östrogen som produceras desto mer växer den till sig. Det är dina folliklar, dvs äggblåsorna som innehåller dina ägg, som producerar östrogen allt eftersom de växer och mognar i dina äggstockar.

Vad är mens?

Om östrogenökningen leder till ägglossning släpper follikeln ifrån sig sitt ägg, därefter transformeras den tomma follikeln till en ny tillfällig körtel kallad gulkroppen / corpus luteum. Gulkroppen producerar även den östrogen, men främsta uppgiften är att producera stora mängder progesteron. Progesteronet ser till att förbereda livmoderslemhinnan inför en potentiell graviditet.
Sker ingen befruktning kring ägglossning och därmed ingen graviditet dör gulkroppen efter ca 10-16 dagar. Detta leder till att östrogen- och progesteronproduktionen sjunker vilket sätter igång starten på en ny menscykel och därmed utstötningen av livmoderslemhinnan som kommer ut som delar av din mens.

Vad är en implantationsblödning eller nidblödning?

Ifall ett ägg blir befruktat i äggledaren implanteras det befruktade ägget, embryot, i livmoderslemhinnan ca 6-10 dagar efter ägglossing. Hos vissa kan detta leda till en blödning som ibland misstas för en mens. Denna blödning kallas för implantationsblödning eller nidblödning.

Vad är en bortfallsblödning?

Uteblir ägglossning av någon anledning kan follikeln börja brytas ned. Då sjunker östrogenet vilket lämnar livmoderslemhinnan utan stöd. De sjunkande östrogennivåerna leder därför till en såkallad bortfallsblödning. Detta sker ofta efter ett misslyckat ägglossningsförsök om livmoderslemhinnan haft tid växa på sig.


Går du på hormonella preventivmedel som stänger ned din ägglossning upplever du inte en mens utan en bortfallsblödning under de dagar du tar en paus / tar sockerpiller, då pga pausen från de exogena (tillsatta) syntetiska hormonerna. Detta bortfall av hormonpåslag liknar det bortfall av hormoner som sker när kroppens egna östrogennivåer sjunker, vilket är anledningen till att de flesta upplever en blödning under sockerpillsveckan. 

Vad är en genombrottsblödning?

Inför ägglossning har vi som nämnt väldigt höga nivåer av östrogen vilket leder till att livmoderslemhinnan i livmodern växer. Ibland växer livmoderslemhinnan så pass att läckage sker vilket kan leda till en blödning. Sker ägglossning kring denna period kallas denna blödning ofta för ägglossningsblödning

Ibland har ägglossning dock svårt för att gå igenom så att follikeln / äggblåsan fortsätter att producera östrogen under en längre tid. Detta leder till att livmoderslemhinnan tillslut vuxit så pass mycket att den tillslut inte orkar hålla sig kvar och en blödning uppstår därmed. 

Hur vet jag vilken typ av blödning jag har? 

Genom att kartlägga din menscykel med en metod av fertilitetsförståelse som t.ex. Sensiplan går det att få mer insikt om vilken typ av blödning det är du upplever. Genom kartläggningen får du kunskap om vad som försegår med dina hormoner, om ägglossning har skett och bekräftats eller om du helt enkelt har andra typer av blödningar pga ovan nämnda orsaker.

Tänk på att ifall du upplever blödningar som du inte varit med om innan eller blödningar du inte vet vad de beror på är det alltid bra att uppsöka vård för att utesluta könssjukdomar, cellförändringar m.m. 

Vill du veta mer? 

Kontakta oss för att prata mer om hur du kan lära dig mer om vilka olika typer av blödningar du upplever!

Ser formuläret konstigt ut? Du når oss på fertilitetsforstaelse@gmail.com

12 + 2 =

Våra kurser

Individuell kurs

För dig som vill ha enskild handledning för att lära dig Sensiplan i din egna takt. Handledningen sker digitalt eller på plats.

Gruppkurs

För dig som vill ha handledning i grupp med andra för att lära dig Sensiplan. Handledningen sker digitalt eller på plats.

Konsultation

För dig som vill bolla tankar och funderingar med en certifierad handledare i fertilitetsförståelse. Sker digitalt eller på plats.